Landelijke service en  onderhoud 24x7

Nederlanders surfen massaal op onbeveiligde wifi-netwerken

Veel mensen maken zich zorgen om hun veiligheid op het internet. Virussen, internet-oplichters, dubieuze e-mails: allemaal zaken waarbij we op onze hoede zijn. Maar als het gaat om onbeveiligde wifi-netwerken, dan nemen we de risico’s voor lief want daar maken we volop gebruik van. Vooral jongeren zijn fervente gebruikers van dit soort netwerken.

Onbeveiligde wifi-netwerken: verschil in leeftijd

Het gebruik van openbare en onbeveiligde wifi-netwerken was in het voorbije jaar aanzienlijk, zo meldt het CBS. Het gaat dan om wifi-netwerken waarbij je niet hoeft in te loggen met een gebruikersnaam en een wachtwoord. De helft van de internetgebruikers maakt wel eens gebruik van dergelijke netwerken. Hierbij zijn er wel grote verschillen tussen de verschillende leeftijdsgroepen. Van de jongeren tussen de 18 en 25 maakt 70 procent weleens gebruik van zo’n verbinding, terwijl slechts 11 procent van de internetgebruikers van boven de 75 jaar dat doet.

Gebruik onbeveiligde wifi-netwerken

Het CBS noemt privacyschending als een van de mogelijke risico’s van dit soort netwerken. Van de mensen die onbeveiligd internetten, is een deel zich bewust van de risico’s. Een kwart van de jongeren en ruim de helft van de 65-plussers beperkt daarom het gebruik van onbeveiligde wifi-netwerken. Internetters passen vaak wel hun internetconsumptie aan. Zo kiezen ze er bijvoorbeeld voor om op dit soort netwerken niet te internetbankieren.

Een groot deel van de gebruikers zegt zich altijd bewust te zijn van de risico’s. Maar ook in dit opzicht zijn de verschillen tussen de verschillende leeftijdsgroepen aanzienlijk, zoals te zien is in de onderstaande grafiek.

Onbeveiligde wifi-netwerken: risico

Er is ook een grote groep mensen die geen gebruik maken van openbare, niet-beveiligde wifi-netwerken. 43 procent hiervan zegt te te twijfelen over de veiligheid ervan. Maar de meest genoemde reden: ze hebben er gewoon geen behoefte aan.

Bron: BTG, CBS