Landelijke service en  onderhoud 24x7

Seamless roaming

De toenemende mobiliteit van mensen zorgt voor complexe eisen aan draadloze internetverbindingen. Op het werk, in hotels, op vliegvelden maar ook op scholen verwachten internetgebruikers namelijk dat ze overal een snelle en betrouwbare verbinding kunnen gebruiken. Daarbovenop willen zij zich ook vrij kunnen bewegen zonder dat de verbinding hapert of wordt verbroken, bijvoorbeeld als ze een mobiele handscanner gebruiken of video’s en muziek streamen. Tot slot moet de verbinding ook veilig zijn. Deze toenemende complexiteit in draadloze netwerken kan worden gecontroleerd en beheerd met behulp van managed WiFi.

Seamless roaming faciliteert de flexibiliteit. Met meerdere access points wordt een naadloos draadloos netwerk gecreëerd waarin de WiFi-gebruiker vrij kan bewegen. Zo kunnen er meerdere draadloze punten (routers en/of access points) in een kantoor, gebouw of groep gebouwen worden geplaatst. Die punten werken samen om een constante verbinding te realiseren. Er zijn echter ook andere vormen van roaming. Hieronder worden de drie soorten roaming toegelicht.

Basic roaming

De draadloze punten functioneren alleenstaand en zijn zich niet bewust van elkaar. Dit wil zeggen dat als een client buiten het bereik van een signaal beweegt, de verbinding simpelweg wordt verbroken. Het laden van een video wordt dan bijvoorbeeld ook afgebroken. Het kan dan tot een seconde duren voordat de volgende access point verbinding legt en de video weer kan laden. Access points van EnGenius zijn hier een voorbeeld van.

Fast roaming

In dit geval zijn de access points wél verbonden en ‘op de hoogte’ van elkaars aanwezigheid. Ze functioneren echter nog steeds individueel, dus de verbinding voor de client wordt wederom verbroken. Het herverbinden duurt nu echter minder lang; slechts enkele milliseconden. De Ubiquiti UAP-LR en UAP Pro en de oplossingen van Draytek maken gebruik van fast roaming.

Seamless roaming

Bij seamless roaming worden de access points aangestuurd door een controller. De controller houdt de verbinding van de client in de gaten, waardoor de access points de verbinding als het ware ‘doorgeven’. De ene access point geeft aan dat het signaal overgenomen kan worden en verbreekt de verbinding pas als de volgende access point de verbinding met de client heeft overgenomen. Zo worden haperingen en storingen tot een minimum beperkt. Voor de perfecte seamless roaming ervaring adviseren wij u gebruik te maken van de oplossingen van oa Aerohive.